V Podbřezí se slavil titul Era Starosta roku 2013

phpThumb_generated_thumbnailjpg

Vítězem pátého ročníku soutěže Era Starosta roku se stal Antonín Novotný z obce Podbřezí v Královéhradeckém kraji. 
Titul a šek na 250 tisíc korun pro svou obec sice převzal už 22. října v pražské Malostranské besedě, oslavy vítězství ale vyvrcholily v pátek 1. listopadu přímo v obci Podbřezí, kde za účasti obyvatel své obce převzal z rukou ředitele Nadace VIA Jiřího Bárty a Jitky Švejcarové, manažerky Společenské odpovědnosti Ery symbol svého úřadu, Rychtářské právo. 
 
  Oslavit vítězství svého starosty přišly na dvě stovky obyvatel obce Podbřezí. Svému starostovi přišli poblahopřát jeho sousedé a přátelé, místní dobrovolní hasiči, a členové  místních spolků, ředitelka zdejší školy, zástupci kraje i členové zastupitelstva. Nechyběli ani zástupci organizátorů soutěže, tedy Nadace VIA a Ery, kteří Antonínovi Novotnému předali Rychtářské právo, tradiční symbol starostenského úřadu. Gratulovat Era Starostovi roku 2013 přijela do Podbřezí také Starostka roku 2012 Vlasta Mokrá, letošní předsedkyně hodnotící komise, dramaturg Českého rozhlasu 2 Daniela Brůhová a moderátor Vlastimil Korec, který každoročně provází hosty slavnostním ceremoniálem v Malostranské besedě i následně v jejich obci.   
  
  Antonín Novotný je starostou obce Podbřezí od roku 1994. Za téměř 20 let ve funkci se mu podařilo rozvinout malou obec na úroveň moderního maloměsta, ve kterém se daří komunitnímu životu.  Pro své obyvatele je vzorem i v péči o rodinu. Sám vychoval osm vlastních dětí a těší se z více než dvaceti vnoučat. V obci prosadil Montessori mateřskou školku, o kterou je mezi místními i přespolními rodiči obrovský zájem. Na svém starostovi občané oceňují jeho široký záběr a zájem o stabilní vedení obce, schopnost naslouchat a porozumět názorům ostatních, obrovskou píli a pracovitost, pokoru i hrdost na svou obec.

 
 
IMG_2620


Mezi gratulanty nechyběli zástupci Euroregionu Glacensis p. Jaroslav Štefek s projektovou manažerkou agentury RDA  Ing. Martinou Sedláčkovou Zadražilovou, kteří byli osobně panu starostovi poblahopřát dne 8.11.2013. Obec je členem Euroregionu Glacensis od roku 2001.
IMG_2621



 



 
 
O soutěži
Nový obrázek (1)
Do soutěže Era Starosta roku své starosty či starostky nominují přímo obyvatelé obcí. Soutěž je určena výhradně starostům obcí do 2000 obyvatel a svým podpisem ji musí podpořit alespoň dvacet osob, které zde trvale nebo přechodně žijí. Vítěz, kterého vybírá hodnotící komise na základě podmínkami soutěže stanovených kritérií, získává nejen titul Era Starosta roku a jeho symbol rychtářské právo, ale také 250 tisíc korun pro svou obec. Soutěž Era Starosta roku probíhá v rámci programu podpory projektů zaměřených na komunitní rozvoj, který vyhlašuje Era ve spolupráci s Nadací VIA.
 

O Nadaci VIA
Nový obrázek

Nadace vznikla v roce 1997 a navázala na činnost české pobočky americké nadace The Foundation for a Civil Society, která působila v České republice od roku 1990. Od svého vzniku do konce roku 2011 rozdělila Nadace VIA částku přes 250 milionů Kč více než 3000 projektům z oblasti místního rozvoje, rozvoje neziskových organizací a rozvoje filantropie. Posláním Nadace VIA je podpora a posilování aktivní účast veřejnosti na rozvoji demokratické společnosti v České republice.

Fotogalerie z oslav soutěže Starosta roku 2013

DSCN9510DSCN9508DSCN9494DSCN94919P3H98539P3H098009_105_10

Kontakty

Euroregion Pomezí Čech, Moravy a Kladska - Euroregion Glacensis
Panská 1492
516 01 Rychnov nad Kněžnou